Rotterdam BIJ1 maakte de reis naar Amsterdam om aanwezig te zijn tijdens de landelijke anti-racisme demonstratie. Samen met alle andere afdelingen, zorgden wij ervoor dat BIJ1 hoor- en zichtbaar aanwezig was. Samen hebben wij ons laten horen tegen racisme, fascisme en antisemitisme. Samen hebben wij het signaal afgeven dat er geen plek is voor extreem-rechtse ideeën in onze maatschappij.

Op de Dam verzamelden duizenden mensen zich om met elkaar een tegengeluid te maken. Iets wat meer dan ooit nodig was, een week na de afgrijselijke terreuraanslag in Christchurch met extreem-rechtse en Islamofobe motieven, en enkele dagen na de pijnlijke winst van Forum voor Democratie tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Kernteamlid Sandra Salome schreef daags voor de mars nog over het enorme belang van deze demonstratie.

"De trieste waarheid is dat alle partijen in het Nederlandse parlement een flinke ruk naar rechts hebben gemaakt om daarmee de onderbuik van een deel van het volk te kietelen. Ik zie de laatste dagen zoveel compleet hypocriete reacties van mensen die nu ineens medeleven betuigen, maar zwegen op momenten dat solidariteit en steun hard nodig was!

Als Christchurch ons één ding laat zien is het wat er gebeurt als je de geleidelijke normalisering van islamofobie en de opkomst van extreemrechts haar gang laat gaan. Dus het is echt de allerhoogste tijd dat wij extreemrechts een halt toe gaan roepen."

Terug naar nieuwsoverzicht

BIJ1-kleurenbalk