Een samenleving is slechts zo sterk als hoe deze zorgt voor de meest kwetsbaren. Let op elkaar, zorg voor elkaar, samen komen we hier doorheen. Dat is de boodschap vanuit onze regering, maar dat telt blijkbaar niet voor de mensen die oorlog hebben doorstaan, en de vreselijke vlucht die daarop volgde. Die mensen laten we namelijk op straat rondzwerven. Gezinnen met kinderen moeten de komende weken en misschien wel maanden op straat blijven wachten.

Wij hadden al weinig goede woorden over voor het vluchtelingensysteem hier in Nederland, maar het kan dus altijd nog erger. Asielzoekers die het land binnenkomen, worden momenteel namelijk niet meer opgevangen. Natuurlijk snappen wij heel goed dat er overal capaciteitsproblemen zijn. We begrijpen dat er veel zaken zijn die nu acuut geregeld moeten worden, maar dit is onacceptabel. Deze mensen hebben recht op bescherming, veiligheid en medische zorg.

Het is op zijn minst bijzonder te noemen, dat als reden voor deze maatregel wordt gegeven dat de minister bang is dat deze mensen het coronavirus mee zouden nemen in de opvangcentra, maar het blijkbaar geen probleem is dat deze mensen ongetest en zonder medische hulp buiten moeten verblijven. Dat is namelijk veel gevaarlijker dan deze mensen opvangen en indien nodig, tijdelijk isoleren vanwege besmettingsgevaar.

Ook tijdens deze coronacrisis moeten we mensen die naar Nederland vluchten blijven opvangen en voorzien van veilig onderdak. Het kan niet zo zijn dat we deze mensen nu buiten laten slapen en aan hun lot overlaten.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

BIJ1-kleurenbalk