Bovenstaande foto is ter illustratie, niet het daadwerkelijke adres in kwestie.

Eerder schreven wij over de gevolgen van de coronamaatregelen en hoe hard deze aankomen, vooral bij mensen van kleur en gezinnen die zowel financieel als emotioneel al weinig draagkracht hebben. De bestuursleden van Rotterdam BIJ1 zijn actief in de stad om te mensen die het nodig hebben te steunen. Net als iedereen die actief bezig is met het verlenen van hulp en ondersteuning, voelen wij ons vaak machteloos. Er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben en wij kunnen vaak maar zo weinig betekenen. Wat wij wel kunnen en vanaf nu ook regelmatig willen doen, is de mensen die extra zwaar geraakt worden door de coronacrisis een gezicht geven. Op deze manier blijven we er van bewust dat achter al die kille cijfers die iedere dag op ons afkomen, mensen schuil gaan.

Vandaag gaan we hiervoor naar Hillesluis, waar de familie Omar* woont. Een gezin met 5 kinderen in de leeftijd van 2 tot 16 jaar. Het gezin woont in een niet al te goed onderhouden huurwoning met 4 kamers en een klein balkon. De vader werkt in de bouw en heeft een tijdelijk contract. Met dat werk verdient hij eigenlijk net niet genoeg om het als gezin te redden, maar door goed op te letten waar ze boodschappen halen en erg zuinig aan te doen, redden ze het met hun krappe budget nog net.

De kinderen gaan naar school en volgen verschillende activiteiten in het buurthuis. Het aankondigen van de corona-maatregelen, inmiddels 6 weken geleden, zorgt in eerste instantie voor paniek, maar verandert al snel in 'het is niet anders'. De kinderen blijven dus thuis van school terwijl de vader blijft werken. Het jongste gezinslid is zelfs helemaal blij en vindt het geweldig dat iedereen thuis is. Voor twee kinderen moet er huiswerk worden gehaald op school en de oudste twee krijgen opdrachten van school per mail. Hier begint direct de eerste grote de uitdaging voor het gezin, want in huis is geen computer of laptop aanwezig. Gelukkig zijn er wel twee mobiele telefoons waar het huiswerk op geopend kan worden. Huiswerk maken op een mobiel blijkt echter nog wel een uitdaging. De twee oudste kinderen helpen de jongere kinderen met hun huiswerk, omdat beide ouders eigenlijk niet goed weten hoe dit op te pakken.

De boodschappen zijn een volgende uitdaging. Er is een krap budget, maar met creatief winkelen in de supermarkt en later in de middag op de markt, was er tot nu toe iedere dag een fatsoenlijke maaltijd. Het wegvallen van de markt was ook een enorme schok voor dit gezin, en met hen vele anderen. Door aan het einde van de middag naar de markt te gaan, kunnen ze vaak voor een aantal dagen aan groenten en fruit bij elkaar te sprokkelen. Die mogelijkheid is nu weggevallen. Gelukkig komen ook in Hillesluis verschillende initiatieven op gang die eten inzamelen en verdelen bij gezinnen. Ook het gezin Omar ontvangt van drie initiatieven een tas: pasta, koekjes, beschuit, jam en nog wat andere dingen moeten het gezin vooruit helpen. Er wordt creatief gekookt, pasta met doperwten is het nieuwe avondeten.

De markten in Rotterdam gelden voor veel minima als een betaalbare manier om groenten en fruit in te slaan
De markten in Rotterdam gelden voor veel minima als een betaalbare manier om groenten en fruit in te slaan

Alle kinderen in dat kleine huis, met dat kleine balkon blijkt ook een grote uitdaging. De verveling groeit en dit leidt tot spanningen onder de kinderen. Omdat iedereen kamers deelt, is er geen ontsnappen aan elkaar en buitenspelen op het kleine balkon blijkt ook haast niet te doen. Er zijn geen bordspellen, creatief materiaal of boeken om de kinderen bezig te houden en school verwacht daarnaast steeds meer van de ouders. De 4 oudste kinderen moeten online lessen gaan volgen. Allemaal ongeveer tegelijkertijd, en het is verplicht. Huiswerk maken met de twee telefoons was dus al een uitdaging, 4 kinderen die tegelijk les volgen op 2 telefoons is volstrekt onmogelijk.

In een gesprek met de scholen, leggen deze nogmaals uit dat de kinderen toch echt deze lessen moeten gaan volgen. Er lijken in de stad laptops beschikbaar te zijn voor dit soort situaties, maar rondvragen onder andere gezinnen in de wijk met hetzelfde probleem, toont aan dat niemand weet hoe of waar je deze kunt vinden. De druk op het gezin groeit. De gezonde maaltijden verdwijnen en de kinderen kunnen hun lessen niet langer volgen.

Dan worden vanuit de overheid nieuwe maatregelen aangekondigd: mensen mogen niet meer in groepjes van drie bij elkaar komen. Vader, die iedere dag wordt opgehaald door collega's om te gaan werken, krijgt bericht van zijn baas dat dit nu niet meer kan. Hij moet zijn eigen vervoer gaan regelen. Inmiddels, 6 weken na het ingaan van de maatregelen, is de rek er wel uit bij het gezin Omar, en met hen al die andere gezinnen.

Ruim een maand met een tekort aan groenten en zonder fruit, valt het gezin zwaar. Ze maken zich zorgen over hun kinderen die allemaal nog in de groei zijn. In de supermarkten wordt gezocht naar zo goedkoop mogelijke producten, maar zonder de markt blijkt het bijna niet te doen. Wij ontmoeten vader op een bankje bij de supermarkt, met twee volle tassen boodschappen lopen we terug richting zijn huis. Hij ziet het niet meer zitten. Ze lopen vast en zien geen manier om dit nog recht te krijgen. Als straks zijn inkomen wegvalt, is er niets meer en hij weet niet waar hij naartoe kan voor hulp.

Rotterdam BIJ1 maakt zich zorgen over deze gezinnen. Situaties als deze komen bij veel Rotterdamse gezinnen. "We doen het samen, houd vol." - is de boodschap die vanuit de overheid gegeven wordt. Men lijkt echter te vergeten dat thuis blijven echt stukken beter te doen is met een vast inkomen, voldoende en goede woonruimte en geen zorgen over gezonde maaltijden, onbetaalde rekeningen en de angst je baan te verliezen.

Voor iedereen die het voor de maatregelen al moeilijk hadden, is het dagelijks leven nu vaak bijna onmogelijk geworden. Het is belangrijk dat we met elkaar deze gezinnen beter in beeld krijgen en ondersteunen. Laten we met elkaar samenwerken zodat we voedselpakketten uit kunnen delen met daarin volledige maaltijden en fruit. Laten we alle initiatieven die laptops uitdelen samenbrengen en goed inventariseren welke gezinnen ze nodig hebben. Laten we zoeken naar een oplossing waarmee we de marktverkopers steunen en groente en fruit weer bij de mensen brengen.

We staan met elkaar nog een flinke tijd in deze uitdaging. We moeten met elkaar gaan zoeken naar structurele oplossingen. Onderstaande punten die deel zijn van het 10 punten-plan dat BIJ1 schreef, zouden gezinnen als de familie Omar enorm helpen.

  • Breid de inkomensregelingen uit zodat de mensen die er nu buiten vallen, beter gegarandeerd zijn van inkomen.
  • Zet het innen van schulden stop door een stabilisatieperiode in te stellen.
  • Stop uithuiszettingen door schulden. Niet alleen in de crisis, maar altijd. Onderdak moet niet alleen als recht erkend worden, het is ook een stabiele basis om verdere problemen te voorkomen.
  • Garandeer het recht op wonen. Zet in op huisvesting van dak- en thuislozen. Stop daarnaast de verkoop van sociale huur en stel een woonplicht in voor koopwoningen om speculatie tegen te gaan.

*Omar is een fictieve achternaam in verband met de privacy van het gezin.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk