Vandaag is het wereld vluchtelingendag. Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht als op dit moment. Rotterdam BIJ1 was vandaag daarom ook aanwezig tijdens het protest bij het uitzetcentrum in Rotterdam.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties stelde eind 2018 vast dat er op dat moment 70,8 miljoen vluchtelingen waren. Mensen die huis en haard verlieten vanwege oorlogen, politieke crises en een gebrek aan mensenrechten. Volgens UNHCR is dat het grootste aantal sinds de organisatie bijna zeventig jaar geleden werd opgericht. Meer dan de helft van de ruim 70 miljoen mensen op de vlucht, is nog maar een kind.

In Nederland weigeren we een deel van deze kinderen, die onder verschrikkelijke omstandigheden en zonder ouders in vluchtelingenkampen leven, op te nemen. Het is in onze ogen te schandalig voor woorden dat - terwijl momenteel dagelijks grote aantallen vluchtelingen verdrinken – wij de deuren van fort Europa stijf dicht houden en een groot deel van de mensen ook in Nederland, de mening is toegedaan dat wij niets hoeven te doen om deze mensen op te vangen. De mensen die momenteel het hardst #alllivesmatters roepen, bedoelen daar de levens van al die mensen op de vlucht dan weer niet mee. Zij doen er dan ineens weer niet toe.

Enkele tientallen mensen kwamen samen bij het detentiecentrum in Rotterdam om solidariteit te tonen

Uitzetcentra vertegenwoordigen alles waar we niet in geloven en waar we tegen strijden. Mensen op de vlucht verdienen onze steun en compassie, geen tralies, onzekerheid en stress. Wat ons betreft wordt dit uitzetcentrum vandaag nog gesloten en gaan we inzetten op het duurzaam veranderen van de pijn en knelpunten van vluchtelingen. Daarom stonden wij vanmiddag met enkele tientallen andere demonstranten bij het detentie/uitzendcentrum in Rotterdam. Uit solidariteit met al die mensen die worden vastgehouden, terwijl ze enkel en alleen een veilige plek zochten.

Het feit dat je bent geboren in een rijk land als Nederland, geeft je heel veel voordelen en rechten. Wat ons betreft is daar onlosmakelijk de plicht aan verbonden om mensen te helpen die dit geluk niet hadden. BIJ1 is de partij van de radicale gelijkwaardigheid en de economische rechtvaardigheid. We hebben een diep geloof in deze radicale gelijkwaardigheid en empathie met een ieder die in geweld en armoede leeft. We willen een radicaal humaan vluchtelingenbeleid.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk