Op social media gingen beelden rond van het incident in IJmuiden waar een buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa) gewond raakte na een confrontatie met een groep jongeren. Natuurlijk snappen wij de woede en verontwaardiging die het zien van deze beelden oproept, maar het incident wordt nu door verschillende personen en partijen gebruikt als argument voor het bewapenen van Boa's met een wapenstok en pepperspray. De Nederlandse Boa Bond (NBB) vindt al langer dat de minister van Justitie en Veiligheid er met een spoedprocedure voor moet zorgen dat Boa's worden bewapend. In Rotterdam zijn de Boa's zo boos op het besluit van de gemeente om niet aan die wensen te voldoen, dat ze momenteel actie voeren. Ze schrijven minstens drie dagen geen boetes uit.

Vanuit Rotterdam BIJ1 zijn we tegen het bewapenen van Boa's. Wij denken bijvoorbeeld ook niet dat pepperspray of een wapenstok de situatie in IJmuiden beter had gemaakt. Sterker nog, wij denken dat dit de situatie alleen maar verder uit de hand had laten lopen. Het risico van inslaan op een groep met een gummiknuppel is namelijk groot en zou tot meer slachtoffers kunnen leiden. Pepperspray gebruiken richting een groep is met goede redenen niet toegestaan, want het kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. En stel je de situaties voor van het gebruik van pepperspray en wapenstokken in het OV; wij denken dat dit een heel slecht en gevaarlijk idee is.

Nog een reden waarom het erg onverstandig zou zijn, is het totale gebrek aan training rondom het inzetten van geweld. De politie heeft een geweldsmonopolie en agenten krijgen daarom een intensieve opleiding en trainingen voor het inzetten van de door hen gebruikte geweldsmiddelen. Ondanks dat, zien we steeds dat het zelfs daar nog erg vaak fout gaat, met alle gevolgen van dien. Boa’s zijn geen politieagenten. Zij hebben een hele andere taak en krijgen daarvoor dus een hele andere training. Wij zien niet in hoe het bewapenen van een groep die bekend staan om hun provocerende en agressieve gedrag een goed idee zou kunnen zijn. Dan zetten we juist de deur open voor meer machtsmisbruik, in plaats van in te zetten op het beschermen van mensen tegen deze vaak net iets te ijverige handhavers.

Als blijkt dat Boa’s vaak in situaties terecht komen waarbij hun optreden situaties juist erger maakt in plaatst ze te verbeteren, is het goed om juist daar op in te zetten. Dus laten we Boa’s geen wapenstok en pepperspray geven, maar trainingen over hoe je mensen aanspreekt zonder daarbij gebruik te maken van verbaal geweld of een uitdagende houding. Als Boa’s toch vinden dat ze dezelfde bevoegdheden zouden moeten hebben als agenten, lijkt de oplossing wat ons betreft vrij simpel: Ze kunnen zich dan aanmelden voor de selectieprocedure om toegelaten te worden tot de politietraining.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk