Grote demonstratie bij detentiecentrum Rotterdam

"Zet je woede om in actie: kom ook naar de demonstratie, betuig je solidariteit met de gevangenen in het Detentiecentrum Rotterdam en laat je horen voor een solidaire wereld zonder grenzen! Geen mens is illegaal!” Dat was de oproep van de organisatoren van de demonstratie gisteren bij het detentiecentrum in Rotterdam.

Het is supermooi dat een grote groep mensen gehoor hebben gegeven aan deze oproep en hebben gedemonstreerd voor de sluiting van het detentiecentrum. Één van de sprekers tijdens de demonstratie was kersvers bestuurslid van onze afdeling, Dajana Duka. Haar persoonlijke en krachtige speech kun je hieronder lezen.

"Voor jullie staat een vrouw, een vrouw die het redelijk voor elkaar heeft. Goed geschoold, fijne baan, daarnaast sinds kort bestuurslid van Rotterdam BIJ1 en lieve mensen om mij heen die mijn steunen door dik en dun. Het is wel eens anders geweest...

27 jaar geleden kwam ik illegaal hier met mijn moeder als vluchteling vanuit Bosnië, vanwege een burgeroorlog. Ik heb het geluk gehad dat ik hier kon blijven en niet gedeporteerd werd, want waar zou ik naar moeten terug keren? Niemand vertrekt zonder reden uit zijn land, wij als mensen zijn allemaal op zoek naar ons geluk en een beter leven. Dat is ons recht!

Er zijn vaak momenten dat ik mij schuldig voel. Waarom ik wel mocht blijven en deze mensen hier niet? Daarom sta ik hier, zolang ik leef zal ik proberen de stem te zijn voor mensen die dat niet hebben. Het feit dat mensen worden gedetineerd en als criminelen worden behandeld is inhumaan, mensenrechten worden hier geschonden, waarom gebeurt hier niets mee? Dat komt door de privilege die wij hier in Nederland hebben, wij hoeven ons leven niet op het spel te zetten om de veiligheid en geluk op te zoeken.

Tien jaar lang detentiecentrum, tien jaar lang rechtse politiek die mensenlevens kapot maakt. Al tien jaar lang sluiten wij hier mensen op die naar Europa kwamen om bescherming en een betere toekomst te zoeken, maar op grond van de regelgeving kwamen ze in een onmenselijke en uitzichtloze situatie terecht. Tien jaar lang hebben we een gevangenis waarin we mensen die op de vlucht waren opsluiten om ze zo snel mogelijk het land uit te kunnen zetten. Mensen die alles achter lieten op de vlucht voor oorlog, geweld, onderdrukking, armoede, racisme en discriminatie. Mensen uit landen waar ze niet veilig zijn en geen bestaanszekerheid hebben eindigen hier opgesloten. Terwijl de enige misdaad die zij begingen een zoektocht was naar een veilige en betere toekomst.

Dit moet stoppen! Wij moeten onze stem laten horen, voor de mensen van wie hun stem is ontnomen. Dit land is van iedereen, en iedereen is welkom. Geen mens is ooit illegaal."

Dajana Duka (rechts) houdt haar speech. Links van haar bestuurslid Astrid Keerveld.
Dajana Duka (rechts) houdt haar speech. Links van haar bestuurslid Astrid Keerveld.