Herdenking en Keti Koti 2019

Rotterdam BIJ1 was aanwezig bij het herdenken van alle mensen die het leven hebben gelaten in de lange periode van slavernij. Vanavond staan we stil om dit onrecht te herdenken, nazaten van slachtoffers en daders staan zij aan zij opdat we nooit mogen vergeten. Opdat we ons bewust zijn van het feit dat racisme en onrecht nog steeds een plek heeft in onze stad en dat we daar met elkaar aan moeten blijven werken.

Het is voor ons niet te verteren dat burgemeester Aboutaleb vast mooie en krachtige woorden zal spreken, terwijl hij in november een totaal ander gezicht zal tonen aan de stad. Een gezicht dat vol enthousiasme ook in 2018 nog steeds de racistische karikatuur Zwarte Piet welkom heette en die in 2016 de vreedzame demonstranten die aandacht vroegen voor deze racistische uitingen, het zwijgen oplegde en hardhandig liet arresteren. Het doet pijn om de burgemeester van Rotterdam deze twee gezichten te zien hebben in de stad. Het gezicht van respect voor de voorouders in juni en dat van verachting in november.

Het doet pijn om de burgemeester van Rotterdam deze twee gezichten te zien hebben in de stad.

Bij ons is het respect voor de slachtoffers van de slavernij echter dermate groot, dat we hier toch willen staan om gezamenlijk te herkennen, erkennen en herdenken. Opdat dit nooit meer zal gebeuren en we de komende jaren echte stappen, zonder twee gezichten en dubbele maten gaan, zetten richting een inclusief Rotterdam.

We staan er uit diep respect voor de slachtoffers, als nazaten van de voorouders en als nazaten van de daders, omdat dit nooit meer mag gebeuren. Omdat we in onze samenleving op moeten blijven komen tegen de uitwassen van deze tijd die nog steeds bestaan en we moeten inzetten op een effectieve aanpak van racisme en discriminatie in al haar vormen.

Het zou mooi zijn als heel Rotterdam even stil wil gaan staan uit respect op deze momenten. Zeker al die mensen die in mei aangaven hoe belangrijk het is om even stil te staan om respect te tonen. Het zou mooi zijn om een deel van deze mensen vanavond te zien om ook respect te tonen voor de slachtoffers van dit deel van onze geschiedenis. Op 30 juni herdenken we ons gezamenlijke verleden om op Keti Koti samen de vrijheid te kunnen vieren.

Het zou mooi zijn als heel Rotterdam even stil wil gaan staan uit respect op deze momenten.

In het kader van Keti Koti namen verschillende leden van Rotterdam BIJ1 deel aan de 'Keti Koti dialoogtafel' in het Maaspodium. Een traditie opgezet om het letterlijke dialoog aan te gaan over de gevolgen van het slavernijverleden waarbij aan het begin en het einde, passende rituelen worden uitgevoerd en zowel treur- als bevrijdingsliederen gezongen werden door het koor ‘Fri Yeye’.

Het was een zeer indrukwekkende avond vol gesprekken en verhalen over familie, achtergrond en persoonlijke zoektochten door allerlei verschillende Rotterdammers met als doel het creëren van meer begrip, iets waar wij veel waarde aan hechten.

Eén van de speerpunten vanuit Rotterdam BIJ1 is het dekoloniseren van de stad. Dit willen wij doen door het dekoloniseren van het onderwijs, studiemateriaal, maar ook de musea, naamgeving van straten. Wij willen bewustwording tot stand brengen van het verleden van Rotterdam, de rol die het speelde in de tijd van de trans- Atlantische mensenhandel en welke invloed dit vandaag de dag nog heeft in de stad. In Rotterdam wonen heel veel nazaten van tot slaaf gemaakten, er moet ruimte komen voor hun ervaringen en verhalen.