Vandaag verscheen in het AD de oproep van Dionne Abdoelhafiezkhan (medeoprichter Controle Alt Delete), Giselle Schellekens (directeur antidiscriminatiebureau RADAR) en Tom Zwart (directeur van het Cross-cultural Human Rights Centre van de VU) om de betrokken agenten te ontslaan.
Wij deden eenzelfde oproep en stelden eerder al dringende vragen aan het college. Omdat wij nog altijd wachten op antwoord op deze vragen, schrijven we opnieuw over de situatie binnen het politiekorps van Rotterdam.
Rotterdam is één van de steden met de meeste racistische incidenten binnen het politiekorps. Veel te vaak is de politie Rotterdam landelijk onderwerp van gesprek. Er gaat geen week voorbij zonder dat er beelden van een veel te hardhandig politieoptreden in Rotterdam rondgaan op het internet. Te vaak gebruikt te Rotterdamse politie onnodig en buitenproportioneel geweld en meestal is dit geweld gericht tegen niet-witte mensen.
Begin juli kwam naar buiten dat Rotterdamse agenten racistische en gewelddadige berichten hadden verstuurd in een onderlinge groepsapp. Onderzoeken werden gestart, de politiek was geschokt en de burgemeester gaf aan dat er voor deze mensen geen plaats zou moeten zijn in het korps. Inmiddels zijn we twee maanden verder en is de zaak als een nachtkaars uitgegaan. De agenten worden niet vervolgd, de politie mag zelf bepalen of ze de zaak ernstig genoeg vinden om er iets mee te doen en dringende vragen vanuit Rotterdam BIJ1 over deze zeer schadelijke en levensgevaarlijke situatie blijven ook ruim een maand nadat deze gesteld zijn, onbeantwoord.
Inmiddels zijn we twee maanden verder en is de zaak als een nachtkaars uitgegaan.
Enkele weken geleden kwam naar buiten dat de politietop in Rotterdam al veel langer op de hoogte was van de racistische uitingen, die in februari van 2019 werden geplaatst in een groepsapp. Er gebeurde echter niets. De burgemeester gaf in het debat over deze situatie aan dat de toenmalige politieleiding op de hoogte was gebracht in juni 2019, maar dat de afzenders niet konden worden achterhaald. Geluidsopnames in het bezit van RTL Nieuws schetsen echter een andere waarheid: tijdens het interne gesprek met de leiding werden de berichten voorgelezen, inclusief de afzender. Ondanks dat de daders dus wel bekend waren, werd er niet opgetreden tot het nieuws naar buiten kwam in juli van dit jaar.
De burgemeester houdt vol dat de politie de zaak goed heeft afgehandeld en de politie Rotterdam blijft op hun beurt beweren niet genoeg informatie te hebben gehad om concrete maatregelen te nemen. Dit terwijl al het bewijsmateriaal het tegendeel aantoont. Het is de helaas welbekende cirkel waarbij niemand verantwoordelijkheid hoeft te nemen en de zaak uiteindelijk gewoon weer verdwijnt, zonder gevolgen. Een veelgebruikte tactiek binnen de politie Rotterdam.
In onze open brief aan de burgemeester, wethouders en gemeenteraad hebben wij onze grote zorgen duidelijk gemaakt over de situatie zelf en de afhandeling hiervan. Het feit dat er agenten met deze racistische en gewelddadige ideeën op straat mogen blijven rondlopen, is naast onverantwoordelijk ook gewoon levensgevaarlijk. Wat ons betreft mag er geen plaats zijn voor dit soort mensen binnen het politiekorps.
De burgemeester houdt vol dat de politie de zaak goed heeft afgehandeld en de politie Rotterdam blijft op hun beurt beweren niet genoeg informatie te hebben gehad om concrete maatregelen te nemen. Dit terwijl al het bewijsmateriaal het tegendeel aantoont.
Feit is dat er binnen de Nederlandse politie een groot probleem is met betrekking tot racisme, etnisch profileren en het misbruiken van het monopolie op het toepassen van geweld. Zelfs vanuit de politie zijn daar de afgelopen jaren diverse keren klachten en interne documenten over verschenen. Feit is ook dat de korpsen van Rotterdam en Den Haag koploper zijn als het gaat om “incidenten” met betrekking tot openlijk racisme.
De appjes die nu uitgelekt zijn illustreren hoe een deel van de politieagenten denkt over burgers die zij geacht worden te beschermen. Het oplossen van dit probleem vereist moed en daadkracht. Moed van mensen die nu nog bij de politie werken, om zich uit te spreken en de dingen die misgaan te openbaren. Daadkracht van hen die leiding geven aan de korpsen om een streep te trekken en aan te geven dat het klaar moet zijn met racisme binnen de politie.
Rotterdam BIJ1 doet daarom nogmaals de oproep aan de burgemeester, de gemeenteraad en verantwoordelijke wethouder om dit soort zaken serieus te nemen. Mensen met dit soort denkbeelden horen niet met bewapening en zulke verantwoordelijkheden op straat. Ook verwijzen wij nogmaals naar onze dringende vragen. Ondanks dat een aantal door middel van nieuwsberichten inmiddels (deels) zijn beantwoord, vinden wij het van enorm belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over hoe dramatisch en onverantwoordelijk de afhandeling van deze situatie duidelijk is geweest. En dat de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn geweest, ook daadwerkelijk verantwoordelijk worden gehouden.
Ander nieuws: