Als het aan de gemeente Rotterdam ligt zullen binnenkort alle Duimdrop-containers uit de wijken verdwijnen. Deze met speelgoed gevulde containers staan op pleinen in de wijken van Rotterdam waar 1 op de 3 kinderen opgroeien in armoede. Bij deze containers kunnen kinderen speelgoed lenen om buiten te spelen.

Wanneer de scholen uitgaan en ook zeker in de weekenden, zien we veel kinderen op de Rotterdamse pleinen. Zeker in de wijken waar armoede een grote rol speelt zijn kinderen vaker op straat te vinden, maar het zijn juist ook deze kinderen die weinig speelgoed hebben om buiten te spelen. De Duimdrop-containers geven deze kinderen alsnog mogelijkheden om te kunnen spelen.

De begeleiders van de containers bieden naast speelgoed vaak ook activiteiten aan en zijn daarnaast sfeerbepalend voor de pleinen. Net als andere Rotterdamse politieke partijen is het ook voor Rotterdam BIJ1 onbegrijpelijk dat de wethouder kiest voor het wegbezuinigen van de Duimdrop containers en hun begeleiders. Juist in een stad als Rotterdam, waar te veel kinderen opgroeien in armoede, zijn de pleinen en hun voorzieningen een groot deel van de leefwereld van deze kinderen. Daarom zouden we juist extra moeten investeren in het pleinenwerk in deze wijken.

We zien dit besluit als een vervolg van slechte keuzes door de gemeente in welzijnswerk. De aanbestedingsvorm die gekozen is maakt dat er iedere 3 jaar nieuwe aanbieders komen, waardoor het welzijnswerk dus ook iedere keer weer opgebouwd moet worden en er geen stabiel aanbod is. De overgang van buurthuizen naar Huizen van de Wijk, waarbij verschillende buurthuizen in kwetsbare wijken gesloten zijn, is hier ook een voorbeeld van. De keuze voor vernieuwend welzijn, wat niet veel anders is dan afbreuk. Zoals bijvoorbeeld het verdwijnen van Thuis op Straat, juist in die wijken die veel met armoede te maken hebben.

Het volgende slachtoffer in deze serie van slechte beslissingen zijn dus de Duimdroppen. Rotterdam BIJ1 vindt het tijd om een rem te zetten op deze ontwikkelingen rondom welzijn in de stad. Welzijn is van groot belang in een stad waar veel armoede, eenzaamheid en spanningen zijn.

  • We moeten juist investeren in sterk, gelijkwaardig en intersectioneel welzijn.
  • Initiatieven uit de wijken moeten sterker gewaardeerd en ondersteunt worden.
  • De waarde van pleinenwerk moet erkent worden.
  • In plaats van het sluiten van locaties in wijken, moeten er juist meer interactieve locaties komen waar bewoners elkaar kunnen vinden in welzijn, kunst en cultuur.

Het sluiten van de Duimdroppen is een belachelijke keuze, al helemaal in tijden van Corona. Neem de kinderen dit niet af! Laat ze veilig en onder begeleiding met elkaar buiten spelen. Dat is goed voor hen, en goed voor de wijken.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk