Zo'n duizend mensen kwamen bijeen tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen om mee te doen aan een klimaatmars, mede-georganiseerd door Rotterdam BIJ1.

Onze stad was het afgelopen weekend het podium voor de jaarlijkse Wereldhavendagen, een meerdaags evenement waar het publiek kennis kan maken met de Rotterdamse haven door middel van bezichtigingen, presentaties en demonstraties op het water. Er vond echter ook een andere demonstratie plaats: rond de 1.000 mensen verzamelden zich voor het Centraal Station om langs de route, die over de Erasmusbrug naar het Wilhelminaplein ging, een groen geluid te laten horen. Er werden enkele honderden mensen verwacht, een aantal dat dus ruimschoots behaald is. Nog nooit gingen zoveel mensen in Rotterdam de straat op voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

Rol van Rotterdam

De haven is verantwoordelijk voor zo'n 90% van alle uitstoot in- en rondom Rotterdam. Op landelijk niveau is de haven goed voor 20% van onze collectieve CO2-uitstoot. Een effectief Nederlands klimaatbeleid staat of valt dus bij de haven, en juist daarom moeten de gemeente en het Havenbedrijf de handen op z'n Rotterdams uit de mouwen steken. "De Rotterdamse haven is een van de grootste 'kolendealers' van Europa", zo geeft Vatan Hüzier van Changerism aan in zijn spreektekst. "Kolen die hier verhandeld worden, worden gebruikt voor energiecentrales. Als je al die kolen verbrandt, dan krijg je opgeteld een CO2-uitstoot die net zo groot is als de helft van de totale Nederlandse uitstoot."

Problematische Aspecten

Hij vervolgt: "Maar de haven verlengde onlangs doodleuk het contract voor deze handel met nog een kwart eeuw." Tijdens zijn toespraak kwamen meerdere problematische aspecten van de haven aan bod, kwesties waar geen aandacht voor is tijdens nota bene de Wereldhavendagen. "Wat denk je bijvoorbeeld van het feit dat bossen worden gekapt, verwerkt tot houtkorrels en naar Rotterdam verscheept, om hier te worden verbrand in centrales? Slecht voor het klimaat. Die bossen halen CO2 juist uit de lucht. Toch wordt in Rotterdam bijna een miljard euro aan belastinggeld verbrand aan dit soort 'sjoemelhout'.

We weten ook dat het Havenbedrijf 'foute' havens ontwikkelt in Brazilië, Oman, en Indonesië. Daarmee wil de haven nieuwe stromen opzetten aan kolen, olie, en gas, ten koste van de lokale bevolking en natuurlijke omgeving. In Brazilië gaat het ook nog eens om soja en graan waarvoor mogelijk bosrijke gebieden worden verbrand. Het havenbedrijf tuigt dus klimaat-ontwrichtende industrieën op en maakt verre economieën daar nog decennialang van afhankelijk."

"Het havenbedrijf tuigt dus klimaat-ontwrichtende industrieën op en maakt verre economieën daar nog decennialang van afhankelijk."

Landelijke Politiek

Om het huidige gebrek aan maatregelen ook op landelijk gebied te illustreren, kwam recentelijk een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de Nederlandse overheid, tegen de gemaakte afspraken in, nog altijd 2,5 miljard euro uitgeeft om fossiele brandstoffen te subsidiëren. Dat is meer dan het dubbele van de hoeveelheid die momenteel in duurzame energie wordt gestoken (1,1 miljard). Dit terwijl Nederland nog onderaan staat als het aankomt op de energietransitie binnen Europa, met slechts een schamele 8 á 9% van onze elektriciteit in de vorm van 'groene stroom'.

Dit nieuws is uiteraard direct te koppelen aan het gebrek aan maatregelen in de haven, waar dus ook van bovenaf weinig tot niets wordt gedaan om de aanblijvende instroom van olie en kolen te ontmoedigen. Iets wat ontzettend schadelijk is voor het milieu en funest kan zijn voor de werknemers van de haven, die de kans lopen straks abrupt hun baan kwijt te raken vanwege het voortdurende uitstelgedrag.

BIJ1 voor het Klimaat

Amsterdam riep eerder dit jaar, op initiatief van Amsterdam BIJ1, als eerste Nederlandse stad de ecologische- en klimaatcrisis uit. Nu is met deze klimaatmars een duidelijk signaal afgegeven: ook in Rotterdam is het tijd voor actie. De opkomst, die boven verwachting uitkwam, laat duidelijk zien dat ook hier steeds meer draagvlak ontstaat om daadwerkelijke maatregelen te nemen. Zowel landelijk als in Rotterdam zal BIJ1 blijven inzetten op radicaal linkse klimaatpolitiek.

Een fundamentele systeemverandering is nodig, het gebruik van fossiele brandstoffen zal echt moeten stoppen. De Rotterdamse haven, als één van de grootste havens ter wereld, moet hierin het voortouw nemen en met effectieve maatregelen komen om onze rol in de klimaatcrisis drastisch aan te pakken.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.

BIJ1-kleurenbalk