Vandaag gingen wij met de voltallige afdeling terug naar Den Haag. Allemaal gespannen maar ook vastberaden om gezamenlijk een vuist te maken tegen racisme. Des te mooier was het om te zien dat in dezelfde stad waar iets meer dan een week geleden een aanslag plaatsvond, nu honderden mensen bijeen kwamen om een luid en duidelijk signaal af te geven.

De hoge opkomst laat zien dat het draagvlak voor een veilig kinderfeest voor álle kinderen, vrij van racisme en uitsluiting, blijft stijgen. Ook toont het aan dat de solidariteit met de beweging die daar voor staat, na de recente gebeurtenissen verder is gegroeid.

Ons bestuur, kernteam en enkele van onze leden verzamelden zich met een grote groep Rotterdammers om richting Den Haag te vertrekken. Zowel bij vertrek vanuit Rotterdam als bij aankomst in de Hofstad, was de politie in grote aantallen aanwezig. Iets wat een droevig maar tegelijkertijd ook pijnlijk realistisch beeld schetst van de huidige stand van zaken.

Het programma bestond uit verschillende artiesten en sprekers. Initieel was het de bedoeling om een demonstratie te houden in de buurt van de intocht, maar vanwege de onwaarschijnlijk grote hoeveelheid reële (doods)bedreigingen en het toch al verhoogde dreigingsniveau na de aanslag op het KOZP congres, werd besloten om hier een manifestatie elders in Den Haag van te maken.

De manifestatie is rustig verlopen. Enkele relschoppers zijn tijdig door de politie verwijderd en hoewel een groter wordende groep hooligans zich tegen het einde in de buurt begon te verzamelen, heeft iedereen veilig het terrein kunnen verlaten onder begeleiding van de politie.

De Haagse intocht is de grootste van Nederland en Den Haag is tevens de grootste stad van Nederland waar zwarte piet nog in gebruik is. Hoogste tijd dus om ook hier de stap naar een inclusief feest te zetten. Bij de intochten in andere grote steden als Amsterdam, Utrecht en sinds dit jaar ook onder andere Rotterdam, Middelburg en Hilversum is de racistische karikatuur na een periode van actievoeren al niet meer in gebruik.

Het is tijd dat ook Den Haag zich voegt bij het lijstje van steden waar een racisme-vrije intocht wordt georganiseerd.

BIJ1-kleurenbalk