In waas van verdriet, woede en totaal onbegrip zien we als Rotterdam BIJ1 de onmenselijke situatie op de Griekse eilanden steeds verder escaleren. We zien gezinnen vast zitten in niemandsland met niets, we zien de kustwacht van Griekenland pogingen doen om bootjes te laten zinken en we zien schrijnende leefsituaties binnen de opvangkampen.

Ons hart breekt bij de vele foto’s en filmpjes die voorbij komen. We zien Nederlandse steden langzaam in actie komen om alleenstaande kinderen weg te halen uit deze situatie. Deze kinderen verblijven nu in intens gevaarlijke en zelfs levensbedreigende omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen.

Het is een Internationale plicht om alleenstaande kinderen op de vlucht te beschermen. Dus naast de vraag waarom het niet eerder is gedaan, blijft vooral de vraag: hoe snel kunnen we ze ophalen?

Wij wonen in een van de rijkste landen ter wereld. Dat geeft ons heel veel privileges en rechten, maar wat ons betreft maakt dat ook dat wij verplicht zijn ons in te zetten voor de mensen die dit voorrecht niet hebben.

Laten we als gemeente de regering blijven bevragen waarom wij geen stappen zetten om de situatie in de kampen te verbeteren. Nederland kan een voorbeeld zijn voor de andere EU-landen om te komen met een echt sociaal vluchtelingenbeleid. We kunnen niet weg blijven kijken, terwijl mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven.

Rotterdam BIJ1 doet een dringend beroep op de Rotterdamse gemeenteraad om snel stappen te zetten om deze kinderen zo snel mogelijk naar Nederland te halen en hier te zorgen voor veilige opvang.

Rotterdam, Make It Happen. Nooit kinderen in de knel. Teken de petitie!

BIJ1-kleurenbalk