Lees hier onze brief aan de burgemeester met vragen naar aanleiding van de uitspraak rondom de racistische appgroepen.

Voor de uitlatingen die vijf agenten in februari 2019 deden in een besloten whatsappgroep, worden zij niet strafrechtelijk vervolgd. Dat besloot het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek. Er wordt nog een disciplinair onderzoek ingesteld door de politie, maar het probleem is veel groter dan die de besloten whatsappgroep. De visie die daarin door de agenten gedeeld is over mensen van kleur is meer dan woorden, het is hoe zij naar de wereld en naar Rotterdammers van kleur kijken. Zij zien hen als 'kankerallochtonen' en fantaseren hardop over het neerschieten van deze mensen. Het schokkende feit is dat er in onze stad agenten op straat lopen met deze gedachten. Die dus met dit soort ideeën in hun hoofd kijken naar een groot deel van de Rotterdammers en waarvan je mag aannemen dat deze denkbeelden ook hun handelen zal beïnvloeden.

De aanwijzing van het OM met betrekking tot discriminatie zegt: "Iedere burger moet zich een volwaardig burger weten en voelen, en gevrijwaard blijven van discriminatoire uitlatingen en handelingen". Hoe kunnen we er echter op vertrouwen dat politieagenten met een visie als deze gelijkwaardig zullen kijken naar de bewoners van onze stad? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat wanneer ze een jongere van kleur staande houden, ze deze niet al zien zoals hierboven wordt beschreven. Hebben deze jongeren nog wel kans op een gelijkwaardige behandeling? De uitspraak van het OM om niet vervolgen staat in onze ogen haaks op het discriminatiebeginsel en gaat volledig voorbij aan wat de visie van deze agenten voor invloed zal hebben op hun werk.

Nu het OM geen strafrechtelijke stappen gaat zetten, is het de beurt aan de politie om door middel van een disciplinair onderzoek een oordeel te vellen over deze agenten. De politie laat weten dat de agenten in ieder geval weer aan het werk mogen. Want in een verklaring zegt men: "nu er alleen nog intern gekeken wordt naar de uitlatingen, kunnen de agenten weer aan het werk. In vergelijkbare zaken werd ook geen strafontslag opgelegd, zo laat de politie weten. Wel volgen mogelijk andere maatregelen."

In onze ogen is er maar één passende maatregel: deze agenten moeten direct ontslagen worden. We moeten Zwarte Rotterdammers en andere Rotterdammers van kleur tegen deze racistische agenten beschermen. Dit zijn racisten met de beschikking over geweldsmiddelen. Die kun je niet in de straten van Rotterdam laten rondlopen. Deze agenten zorgen niet voor veiligheid op straat, maar vergroten juist de onveiligheid voor de mensen waar ze zich in whatsappgroepen zo walgelijk racistisch hebben over hebben uitgelaten.

Het kan en mag niet zo zijn dat dit racisme bij de politie wordt gedoogd. Dit gedrag moet gevolgen hebben, om zo een duidelijk signaal te geven dat de politie echt werkt aan wat ze al jaren roepen: "het bestrijden van racisme binnen de korpsen". We gaan ervan uit dat de burgemeester onze oproep om deze agenten te ontslaan van harte zal ondersteunen. "Als er maar een snippertje van waar blijkt, is er voor deze lieden in mijn eenheid geen plaats", zijn namelijk de woorden die hij zelf uitsprak in een interview over deze kwestie in juli 2020. Wij houden de burgemeester graag aan zijn woord.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk