Begin december verscheen er een artikel in het AD waar wij als Rotterdam BIJ1 iets over moesten zeggen. Dat deden we in de vorm van de onderstaande open brief:
Beste AD, COC en Out TV,
Eigenlijk hadden we ons als Rotterdam BIJ1 voorgenomen niet meer zoveel te zeggen over het Songfestival. Niet omdat wij er niets van vinden, integendeel: een bedrag van 13 miljoen investeren in een internationaal festijn terwijl er in Rotterdam zoveel andere zaken spelen waar we in zouden moeten investeren - zaken als dakloosheid en armoede bijvoorbeeld - is onacceptabel.
Dat de gemeente een aantal toegangsbewijzen heeft uitgedeeld aan 'arme' Rotterdammers, maakt het niet minder schandalig om vele miljoenen te spenderen aan een festival dat plaats zal vinden in een wijk waar men totaal niet wil investeren in de huidige bewoners.
Maar waar wij het nu over willen hebben, is het stuk dat in het AD van 10 december verscheen waarin het volgende staat geschreven:
'Het muziekspektakel dat in mei in Ahoy plaatsvindt, trekt veel mensen uit de lhbtq-scene. "Je wil koste wat het kost incidenten voorkomen. Dit is het moment voor Rotterdam om ons te profileren als diverse stad waar iedereen wordt geaccepteerd."
Tot zover, prima tekst. Want ook wij staan voor radicale gelijkwaardigheid in de stad en dragen dat openlijk uit.
Maar dan gaat de tekst als volgt verder:
'Ian van der Putten van Out Tv Europa, een televisiekanaal gericht op de lhbtq-groep, hoopt dat de gemeente de multiculturele gemeenschap in Rotterdam-Zuid betrekt bij de plannen. "Je kan niet zomaar duizenden homo's die wijk insturen zonder daar van tevoren over na te denken. Bij de Pride in Antwerpen hebben ze bijvoorbeeld brieven bij mensen in de bus gedaan om ze te informeren. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Je hoeft maar één incident te hebben om alles te verpesten. Dat moet je zien te voorkomen door goede voorbereiding."
Pardon? Allereerst denken we dat de mensen op Zuid inmiddels best weten dat het Songfestival eraan komt en tegen die tijd dat het festival losbarst, weten ze het 100% zeker. De koppeling maken tussen mogelijke incidenten en het feit dat Zuid een multiculturele wijk is, dat is echt een nare manier van framen.
De koppeling maken tussen mogelijke incidenten en het feit dat Zuid een multiculturele wijk is, dat is echt een nare manier van framen.
Wij als Rotterdam BIJ1 vinden het belangrijk dat alle bezoekers van het Songfestival zich veilig voelen in de stad. Daarbij erkennen wij zeker dat extra aandacht nodig is voor groepen die vaker slachtoffer zijn van geweld, zoals de LHBTIQ+ gemeenschap. Laten we dan echter wel naar de feiten kijken en met die feiten als leidraad bepalen wat er nodig is om de veiligheid van bezoekers zoveel mogelijk te waarborgen.
Uit onderzoek naar de daders van geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap blijkt dat 92,7% van de daders man is. Nog specifieker zijn de daders vooral groepjes jonge mannen. Het door hen gepleegde geweld vindt volgens het onderzoek vaak plaats als zij aan het stappen zijn en drank op hebben. Belangrijke oorzaak van het gewelddadige gedrag van deze daders is hun stereotyperende beeld over mannelijkheid.
Als we in gaan zetten op extra veiligheid, moet die inzet zich dus richten op mannen. Specifiek jongere mannen in groepsverband tijdens de avonduren, waarbij alcohol vaak een grote rol speelt.
Met uitspraken zoals deze in het AD, speel je in op de onderbuikgevoelens die jammer genoeg bij best wat mensen een rol spelen terwijl je de aandacht dan niet richt op de daadwerkelijke daders en problemen. In de aanloop naar het Songfestival verwachten wij echt beter van de media en de belangenorganisaties. Wanneer onze stad wordt overspoeld met een bonte verzameling aan Songfestival-fans, moeten wij met elkaar zorgen voor een veilige en open omgeving..
Deze overmatige focus op Zuid en haar multiculturele gemeenschap als mogelijke bron van incidenten is ongepast en stigmatiserend. Zeker journalisten hebben een verantwoordelijkheid om stigmatisering tegen te gaan en te zorgen dat ze gebruik maken van feiten in plaats van gevoelens als ze een artikel schrijven.
Met strijdbare groet,
Rotterdam BIJ1
Onze open brief is gepubliceerd via het AD