Vandaag wordt een motie voorgelegd aan de gemeenteraad om geen gemeentelijke subsidies meer in te zetten voor het gebruik van Zwarte Piet. Rotterdam moet nu echt korte metten maken met de racistische karikatuur. Roetveegpieten zijn welkom, als deze geen afro-pruiken dragen. Rotterdam moet nu echt kiezen voor een 100 procent racisme-vrij sinterklaasfeest. Wie dat niet wil, mag geen subsidies ontvangen.

Vanuit BIJ1 willen wij een Sinterklaasfeest voor iedereen, want alleen dan laat je als gemeente zien dat ieder kind ertoe doet in Rotterdam en bescherm je hun rechten. In de afgelopen drie jaar heeft Rotterdam BIJ1 de gemeenteraad meerdere keren opgeroepen om een einde te maken aan de racistische karikatuur Zwarte Piet. Deze karikatuur, die bij de stedelijke intocht bijna verdwenen is, sluit bij vele sinterklaasfeesten in Rotterdam nog steeds aan.

Afgelopen jaar hebben we Rotterdammers gevraagd ons te melden waar Zwarte Piet nog werd ingezet. Rotterdammers kwamen deze karikatuur tegen op scholen, in speeltuinen, in buurthuizen, bij sportverenigingen en in gemeentelijke locaties. Iets dat ons nog steeds verbaast, omdat er heldere richtlijnen zijn voor gesubsidieerde instellingen in Rotterdam: om subsidie te ontvangen van de gemeente, mag een organisatie zich niet inlaten met racisme of discriminatie. Zwarte Piet is racisme, dat staat vast. Onder andere de kinderombudsman, diverse rechters en de VN hebben dat vastgesteld.

Wij, en met ons veel Rotterdammers vragen ons al jaren af waarom de gemeente er voor blijft kiezen om racisme in de buurt van kinderen toe staan en zelfs te ondersteunen, want deze gemeenteraad stelt nog steeds subsidies beschikbaar aan locaties en verenigingen die vervolgens met dat geld onze kinderen blootstellen aan racisme.

Begin dit jaar zijn we als Rotterdam BIJ1 nogmaals op bezoek geweest bij de raad om op te roepen tot het afschaffen van deze racistische karikatuur in Rotterdam. Het doet ons goed om te zien dat collega-partij NIDA onze oproep ondersteunt en nu een motie ingediend heeft om geen gemeentelijke subsidies meer in te zetten voor deze racistische karikatuur. Deze motie wordt donderdag 18 juni voorgelegd aan de gemeenteraad en wij willen de partijen uit de raad oproepen om deze motie te ondersteunen.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk