In stilte liepen we door de stad, omdat soms niets sterker is dan stil zijn.Door middel van deze stilte hebben wij een stem gegeven aan hen die het zwijgen voor altijd is opgelegd en voor hen die zich niet kunnen of durven uitspreken tegen het geweld jegens vrouwen.

Wij hebben er vanuit Rotterdam BIJ1 bewust voor gekozen heel zichtbaar aanwezig te zijn. We liepen achter een banner met de tekst ’tegen giftige mannelijkheid, voor radicale gelijkwaardigheid’. Voor ons is het belangrijk dat mensen weten waar wij staan, wat onze visie is en waar wij voor willen strijden. Door met deze banner mee te lopen, willen wij laten zien dat het thema geweld tegen vrouwen voor ons een prioriteit is, dat wij er alles gaan doen om dit onderwerp op de agenda te houden. Niet alleen nu het door de actualiteit bij iedereen prioriteit heeft, maar altijd.

BIJ1 is een partij die pijnlijke gesprekken niet uit de weg gaat en ook de nare dingen en zaken die mensen oncomfortabel maken hardop wil benoemen. De waarheid is nou eenmaal alles behalve fraai en de cijfers liegen niet: Minimaal 45% van de vrouwen boven de 15 jaar heeft geweld meegemaakt, dat zijn de zaken waar melding van is gedaan, de schatting is dat het daadwerkelijke cijfer richting de 70% gaat. Minimaal 10% van de vrouwen heeft een verkrachting meegemaakt.

Waar het we dan ook echt over moeten hebben, is over de rol van mannen in onze samenleving en over giftige mannelijkheid.

Waar het we dan ook echt over moeten hebben, is over de rol van mannen in onze samenleving en over giftige mannelijkheid. We leven jammer genoeg in een maatschappij waarin vrouwen te vaak bang moeten zijn voor mannen. In onze ogen komt dit omdat we leven in een cultuur waar 'kleedkamerpraat', seksuele grapjes, homo- en transfobie niet alleen gebruikelijk zijn, maar ook op TV in programma's en reclames verheerlijkt worden.

Het heersende beeld van vrouwen en de positie van vrouwen, maakt dat zowel fysiek als verbaal geweld tegen vrouwen te vaak geaccepteerd wordt en zelfs als ‘normaal’ wordt gezien. Wij willen dat er een einde komt aan dit giftige mannelijke gedrag. Natuurlijk zijn niet alle mannen daders, maar de daders van geweld tegen vrouwen zijn wel vrijwel altijd man.

BIJ1-kleurenbalk