Aan de mondkapjesplicht in drukke delen van de stad komt vanaf 31 augustus alweer een einde, zo heeft burgemeester Aboutaleb besloten. Het is de zoveelste stap die de onduidelijkheid rondom de maatregelen alleen maar vergroot. Wij vragen ons af wat er dan nog wel gaat gebeuren om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Iets dat echt noodzakelijk is omdat Rotterdam nog altijd een van de allergrootste coronabrandhaarden is.

Vanaf 5 augustus was het dragen van een mondkapje onder andere in drukke winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en verschillende winkelcentra verplicht. Dit omdat het aantal coronabesmettingen zeer snel is toegenomen in de stad. Het dragen van een mondkapje is natuurlijk niet de enige oplossing, maar draagt zeker wel bij aan de veiligheid. Zeker op plekken waar het drukker is, of niet genoeg afstand kan worden gehouden.

Het is de zoveelste keer dat wij ons afvragen waarom er zo laks en twijfelachtig wordt 'opgetreden'. Iets dat de geloofwaardigheid voor een effectieve aanpak van deze crisis niet vergroot. Waar we eerder al onverklaarbare situaties zagen rondom scholen, mensen die uit risicolanden kwamen en zeer recentelijk een Minister van Veiligheid die zelf de maatregelen niet handhaafde op zijn eigen bruiloft, is dit het volgende besluit waarmee de geloofwaardigheid van de aanpak en het gevoel van noodzaak verder afbreekt. Dit terwijl dat juist enorm relevant is nu de stad steeds meer besmettingsgevallen ziet.

Eerder schreven wij al over de zorgelijke stijging in besmettingen en deden wij nadrukkelijk de oproep aan de gemeente en de burgemeester om goed op te letten en de ernst van de situatie niet te onderschatten. Ook deed BIJ1 op landelijk niveau voorstellen om een tweede coronagolf zo rechtvaardig mogelijk te voorkomen.

We begrijpen dat de maatregelen die genomen (moeten) worden in een poging de verspreiding van het virus af te remmen, grote invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. Toch roepen wij op tot solidariteit en om elkaar zo goed mogelijk te beschermen. Ook doen wij nogmaals de oproep aan de gemeente, de burgemeester en de regio Rotterdam-Rijnmond om niet langer mee te gaan in het lakse beleid op landelijk niveau, maar te handelen naar de ernst van de situatie in de regio. Niet lullen, maar poetsen! Niet twijfelen en afwachten, maar testen, traceren en isoleren.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk