Statement: structurele discriminatie bij Feyenoord

De recente onthullingen van het BNNVARA-programma BOOS over de banden tussen Feyenoord en discriminerende, gewelddadige, haatdragende elementen binnen de harde kern zijn diep verontrustend en uiterst problematisch. Helaas is dit geen nieuw probleem. Deze gruwelijkheden zijn het directe gevolg van diepgewortelde machtsstructuren en ongelijkheid die bepaalde groepen stelselmatig marginaliseren. Het is schandalig dat homohaat, racisme, seksisme, antisemitisme en andere vormen van haat en geweld niet alleen worden getolereerd en gefaciliteerd, maar ook actief worden versterkt door Feyenoord. Feyenoord houdt zichzelf als instituut in stand door structureel verantwoordelijkheid te ontlopen voor het problematische gedrag binnen hun eigen club.

Sport hoort een plek te zijn van verbinding, een omgeving waar iedereen welkom is en met plezier samenkomt. Voor LHBTIQA+-personen, en vele andere gemarginaliseerde groepen, moet voetbal een plek worden waar zij zich eindelijk veilig en welkom voelen. In tegenstelling tot de arena van ongemak, uitsluiting en geweld die het nu is. Het is schrijnend dat leden van de Roze Kameraden, vanaf het begin doorhadden dat Feyenoord er niet voor hen was. Feyenoord heeft keer op keer laten zien wie ze steunen: zij kiezen ervoor zich hard te maken voor degenen die haat zaaien en geweld legitimeren, terwijl juist de kwetsbare groepen genadeloos aan hun lot worden overgelaten. Dit is geen passiviteit meer, dit is een actieve keuze voor medeplichtigheid aan onderdrukking.

Rotterdam BIJ1 eist directe actie. Feyenoord moet onmiddellijk en transparant optreden tegen dit soort gruwelijkheden, en vooral stoppen met het wegkijken en faciliteren van deze destructieve krachten. Het is noodzakelijk dat de club zonder voorbehoud breekt met discriminerende, gewelddadige en haatdragende elementen en iedereen die bijdraagt aan deze cultuur. Geen excuses, geen ruimte voor medeplichtigheid. Haat en geweld mogen nooit worden beschermd of verdedigd onder het mom van supporterscultuur.

De gemeente Rotterdam heeft te lang toegekeken, terwijl deze destructieve cultuur binnen Feyenoord bloeide. Dit passieve toekijken maakt haar medeverantwoordelijk. De gemeente moet onomwonden eisen stellen aan Feyenoord en beleid afdwingen tegen elke vorm van haat en geweld. Ook moet zij erop toezien dat Feyenoord verantwoordelijkheid neemt en concrete stappen zet. Er moet doelgericht beleid worden ontwikkeld om een inclusieve en veilige sportomgeving in Rotterdam te waarborgen. Toezicht op sportverenigingen en supportersgroepen moet niet slechts een formaliteit zijn, maar een strenge controle op naleving van antidiscriminatie- en antigeweldbeleid. De tijd van woorden ligt allang achter ons, de daden hadden al begonnen moeten zijn. Wij eisen actie, transparantie en verantwoording. Onze stad moet een veilige en inclusieve plek zijn voor álle inwoners, ongeacht achtergrond of geaardheid.

Rotterdam verdient beter. Onze mensen verdienen beter. En de tijd van halve maatregelen is voorbij. Rotterdam BIJ1 blijft strijden tot onze stad een veilige en rechtvaardige plek is voor iedereen, waar haat en geweld geen ruimte krijgen. Deze strijd is allang begonnen, en wij staan in de frontlinie.