Vandaag is de Tula herdenking. Een moment om stil te staan bij een stuk geschiedenis waar we te weinig over weten. Tula is een van de belangrijkste vrijheidsstrijders van de Nederlandse Antillen en in 2010 is hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

Ieder jaar wordt op 17 augustus de opstand die onder zijn leiding gevoerd werd, herdacht op de Dia di lucha pa libertat: de dag van de vrijheidsstrijd, ook wel de Tula herdenking genoemd. Op 17 augustus 1795 kwamen meer dan 2.000 tot slaaf gemaakten op Curaçao in opstand tegen hun onderdrukkers, de plantage-directeuren.

Onder leiding van Tula slaagden tot slaaf gemaakten er in om verzet te bieden tegen de slavernij en de zware werkomstandigheden op het platteland. De opstand werd bloedig neergeslagen en de opstandelingen opgejaagd en gevangen genomen. Tula weet te ontsnappen en verstopt zich, maar hij is later verraden en alsnog opgepakt. Op 3 oktober 1795 werd hij in het openbaar ter dood gebracht. Dit gebeurde op het galgenveld Rif, de plek in Willemstad, waar ook een Tula Monument staat.

Tula is op Curaçao uiteindelijk het symbool tegen de slavernij geworden en is daar uitgeroepen tot nationale held. De opstand van 1795 markeert het begin van de vrijheidsstrijd van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. De slavernij werd door Nederland pas 68 jaar later, op 1 juli 1863, officieel afgeschaft (de tot slaaf gemaakte mensen moesten echter nog 10 jaar verplicht bij hun baas blijven werken).

De Trans-Atlantische slavernij is door de VN uitgeroepen tot een misdaad tegen de menselijkheid, gedreven door een ideologie besmet met racisme, uitsluiting en uitbuiting. Voor veel mensen lijkt de periode van trans-Atlantische mensenhandel in het verleden te liggen, maar deze geschiedenis leeft nog steeds voort in de nazaten.

Ook heeft het koloniale verleden nog altijd grote invloed op de samenleving. Nog steeds worden niet-witte Nederlanders als afwijkend beschouwd, met alle gevolgen van dien voor de beeldvorming. Koloniale denkbeelden en machtsverhoudingen zitten diep verankerd in onze maatschappij en samenleving. Alledaags racisme, discriminatie en uitsluiting zijn nog steeds aan de orde van de dag en zorgen voor structurele ongelijkheid, onder andere op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de gezondheidszorg. Maar het is ook de oorzaak van etnisch profileren en het racisme dat nog steeds de norm is binnen de politie.

Het is belangrijk om bewustwording tot stand brengen rondom het verleden van Nederland, de rol die het speelde in de tijd van de trans- Atlantische mensenhandel en welke invloed dit vandaag de dag nog heeft. Tula wordt gezien als voorbeeld tegen de koloniale invloeden van Nederland en als held voor de slaaf gemaakten en hun nakomelingen.

Voor ons is Tula een verzetsheld die thuishoort in de geschiedenisboeken en die elke Nederlander zou moeten kennen. Zijn verhaal is een verhaal van verzet en het strijden voor gelijkwaardigheid. Een strijd die veel zwarte Nederlanders ook in 2020 nog dagelijks moeten voeren.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk