De week van 4 tot en met 8 oktober is de week van de toegankelijkheid. Een week die in het jaar 2000 gestart is om meer aandacht te vragen voor toegankelijkheid in Nederland. Dit jaar is het thema: Uit en Thuis. Nu we langzaamaan uit de coronacrisis komen en mensen weer naar buiten kunnen, is het belangrijk dat dit ook voor iedereen weer mogelijk is.
Een korte wandeling door alleen al Rotterdam Zuid laat echter al zien dat toegankelijkheid in de buitenruimte geen prioriteit is voor de gemeente Rotterdam. Naast dat er wijken zijn die helemaal geen toegankelijke stoepen hebben zoals Bloemhof en Vreewijk en het grootste deel van de basisscholen in Rotterdam niet toegankelijk is, willen we aandacht vragen voor een aantal uitdagingen die we in een korte wandeling al tegen kwamen.
Bij stoplichten is het bijvoorbeeld eerder regel dan uitzondering dat de knop voor het voetgangerslicht niet te bereiken is vanaf de plek waar je kan oversteken met rolstoel of rollator. Deze wel proberen te bereiken lijkt vaak een flinke uitdaging of gevaarlijke onderneming.
Bij sloop- en bouwwerkzaamheden worden de hekken zo ver de stoep op gezet dat deze niet meer toegankelijk is. Een omleiding die veilig en toegankelijk is wordt vaak niet geboden. Wanneer het niet mogelijk is om deze te bieden, wordt dit nooit aan het begin van de straat aangegeven. Mensen worden er pas mee geconfronteerd wanneer ze op de plek van de afsluiting aangekomen zijn.
Twee nieuwe projecten in de buitenruimte van Hillesluis laten zien dat toegankelijkheid wel op de agenda staat, maar dat dit niet praktisch dan wel veilig ingericht wordt. Bij een brede stoep is gekozen voor een trappetje aan de kant van de woningen en een helling aan de kant van de weg. In de praktijk wordt deze helling dagelijks gebruikt als extra parkeergelegenheid voor de auto’s en is alleen het trappetje te gebruiken. Het omwisselen van deze beide of het plaatsen van obstakels zodat parkeren geen optie is, is helaas nagelaten.
Een nieuw aangelegd parkje in het kader van de vergroeningsopgave heeft aan beide zijde een helling gekregen om van het pleintje af te komen. Deze correspondeert helaas niet met de helling om aan de andere zijde van de weg de stoep weer op te komen, deze ligt 10 meter verderop.
Het lijken kleine dingen, maar het laat zien dat in de basis van deze stad toegankelijkheid nog geen prioriteit is. We willen de wethouder oproepen om juist deze week in te zetten op het steviger verankeren van deze basisprincipes in het beleid en er vooral ook op toe te zien dat deze uitgevoerd en gecontroleerd worden.
Daarom hebben we de volgende vragen gesteld aan de wethouder:
- Is de wethouder bekend met het feit dat er in Rotterdam nog (te) veel stoplichten zijn waarbij het niet of moeizaam mogelijk is om vanaf het oversteekpunt voor rolstoelen en scootmobiel op de knop te drukken? Zo ja, op welke termijn worden deze oversteekmogelijkheden toegankelijk gemaakt? Zo nee, is de wethouder bereid een inventarisatie te maken en hier concreet naar te handelen?
- Is de wethouder bekend met het feit dat er bij bouw- en sloopprojecten met regelmaat stoepen worden afgesloten waarbij geen veilige en toegankelijke omleiding gerealiseerd wordt?
- Is de wethouder bereid om bij sloop- en bouwprojecten garant te staan voor de bruikbaarheid van stoep of weg voor mensen die slecht(er) ter been zijn, en wanneer dit niet mogelijk blijkt te verplichten dit reeds aan het begin van de straat aan te geven?
- Is de wethouder zich bewust van het feit dat bij vernieuwingen in de buitenruimte de toegankelijkheid vaak niet geëvalueerd lijkt te worden?
- Is de wethouder bereid om bij ieder nieuw aan te leggen project in de buitenruimte toegankelijkheid als criterium mee te nemen, en ook na afloop te controleren of dit op orde is?
- Is er een reden waarom bij de vernieuwing van stoepen het trappetje aan de woningzijde ligt en de helling aan de straatzijde waardoor deze in de praktijk vaak dienst doet als extra parkeerplaatsen?
- Is de wethouder bereid deze om te wisselen of parkeer-belemmerende objecten aan de rand van de helling te plaatsen?
- Ook willen we wederom oproepen om concrete actie te ondernemen om Rotterdamse basisscholen toegankelijk te maken, zodat alle kinderen gelijkwaardig deel kunnen nemen aan onderwijs.
- Kan de wethouder aangeven wat het beleid is rondom de belangrijke opgave om scholen toegankelijk te maken?