Een goed welkom voor vluchtelingen

BIJ1 staat voor een wereld waarin elk mens gelijkwaardig is en vrij gebruik kan maken van het universele mensenrecht om te reizen. Met name wanneer men vertrekt uit het thuisland voor een beter en veiliger bestaan, zoals (klimaat)vluchtelingen en arbeidsmigranten. Geen mens vertrekt zonder geldige reden en geen mens is illegaal. De redenen om te vluchten zijn (in)direct gerelateerd aan uitbuiting en kolonisatie door Westerse landen. Conflicten die veroorzaakt zijn door deze landen duren ook nu nog voort en vergroten de kloof tussen de rijkere en armere landen. Nederland is als kapitalistisch kernland en belastingparadijs onderdeel van dit probleem en moet daarom ook bijdragen aan de oplossing ervan.

Gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor de opvang en het welkom heten van vluchtelingen. Helaas kampen vluchtelingen nog te vaak met lange wachttijden tot huisvesting. Na toewijzing van een verblijfsvergunning door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), worden deze statushouders binnen twee weken met de gemeenten gekoppeld waarbinnen zij zullen gaan wonen. De gemeente heeft vervolgens tien weken om huisvesting te vinden. Echter duurt dit in te praktijk vaak veel langer. Dit proces kan en moet beter en sneller.

Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor het faciliteren van een goede integratie door statushouders een kans te geven op een eerlijke en waardige landing in de Nederlandse maatschappij. Dit kan door middel van programma’s, bijeenkomsten en begeleiding, uiteraard in samenwerking met bestaande organisaties die hierbij helpen.

We maken van Rotterdam een sanctuary city waarin we ongedocumenteerden beschermen zodat deze mensen minder bang zijn voor deportatie en daardoor zich vrijer voelen om eventuele misdaden tegen hen te melden en gebruik te maken van o.a. gezondheids- en onderwijsfaciliteiten die aan burgers worden geboden.

De belangrijkste dingen waarop we in gaan zetten zijn:

  • Vluchtelingen zijn welkom in Rotterdam, we zetten ons in om zowel noodopvang als duurzaam wonen te realiseren.
  • Rotterdam wordt sanctuary city en verzet zich tegen het illegaliseren van mensen.
  • De gemeente zet zich actief in bij de landelijke overheid voor het sluiten van het detentiecentrum voor vreemdelingen aan de grens van Rotterdam, waar ongedocumenteerden worden opgesloten voordat zij het land worden uitgezet.
  • Rotterdam weigert mee te werken aan het uitzetten van kinderen.
  • We richten het welkom van vluchtelingen in volgens de ‘Nieuw Thuis’-methode waarin vluchtelingen niet alleen woonruimte krijgen maar intensief en op maat begeleid worden bij het “landen” in Nederland.
  • De gemeente garandeert de kwaliteit van de taaltrajecten met voldoende begeleiding en steun. Ook maken we laagdrempelige taalontwikkeling via taalcafé’s en andere bewonersinitiatieven mogelijk.
  • We bieden trajecten aan om vluchtelingen actief te ondersteunen bij het verwerken van trauma en de mentale inspanning om in een nieuwe samenleving jezelf en gezin terug te vinden.
  • We realiseren in Rotterdam een aparte opvang voor LHBTQIA+ vluchtelingen waar ze veilig zijn en extra zorg en ondersteuning ontvangen. Het COA kan vluchtelingen doorverwijzen naar deze opvang zodat we onveilige situaties in AZC’s tegengaan.
  • Opvang- en begeleidingsprojecten die voortkomen uit de migranten- en vluchtelingengemeenschappen, komen in aanmerking voor subsidie vanuit de gemeente Rotterdam.
  • Ongedocumenteerden hebben recht op zorg en opvang, zoals elk mens. De gemeente Rotterdam moet dit faciliteren en dit recht aan de orde brengen bij huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en zorgorganisaties.
  • Er komt opvang voor ongedocumenteerden zodat ze in alle rust kunnen werken aan verblijf hier of elders. Dit zal nacht en dagopvang zijn met op maat gemaakte trajecten voor de bewoners: Bed, Bad, Brood, Begeleiding.
  • Stadspaspoorten voor ongedocumenteerden worden ingezet, zodat ze dezelfde rechten en mogelijkheden hebben als elke inwoner van Rotterdam.
  • In 2022 gaat de nieuwe wet inburgering in, gemeenten krijgen hierbij meer verantwoordelijkheden en gaan een grotere rol spelen in de inburgering. De gemeente Rotterdam verwelkomt mensen die moeten inburgeren en biedt ruimhartige ondersteuning aan mensen bij de inburgering. Mensen die bezig zijn met de inburgering worden door de gemeente behandeld als elke andere Rotterdammer, niet pas als zij klaar zijn met het inburgeringsproces.

Terug naar 'Een stad voor iedereen'