Vragen naar aanleiding uitzending Zembla over inzet politiehonden

"De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven."

Net als veel anderen hebben wij de uitzending van Zembla over het inzetten van politiehonden gezien. De beelden van buitenproportioneel geweld door Rotterdamse agenten met inzet van de politiehond zijn schokkend, maar voor ons helaas geen verrassing meer. Het is namelijk een feit dat er binnen de Nederlandse politie een groot probleem is met betrekking tot racisme, etnische profilering en het misbruiken van het monopolie op het toepassen van geweld.

Als dat ergens voortdurend zichtbaar is, dan is dat binnen het Rotterdamse korps. Dit zijn dan ook zeker geen losse 'incidenten', dit is een structureel probleem binnen het Rotterdamse politiekorps. Veel te vaak is de politie Rotterdam landelijk onderwerp van gesprek en gaan beelden van een hardhandig politieoptreden in Rotterdam rond op het internet. Te vaak gebruikt te Rotterdamse politie te veel en buitensporig geweld, meestal gericht tegen niet witte mensen.

Dit zijn dan ook zeker geen losse 'incidenten', dit is een structureel probleem binnen het Rotterdamse politiekorps.

Volgens de ambtsinstructie van de politie moet het toegepaste geweld in verhouding staan tot het incident. Daarnaast mag de politie niet meer geweld gebruiken dan nodig is. In Rotterdam gaat dit echter veel te vaak niet volgens die regels. Ook racisme zit diep in de wortels van de politie in Rotterdam. Wij vragen ons af wat ervoor nodig is om te zorgen dat men echt serieus aan het werk gaat om dit probleem aan te pakken. Het heeft geen zin om de rotte appels aan te pakken als de mand waarin het fruit ligt door en door rot blijft. De kwaliteit van nieuw fruit maakt dan weinig uit, als je het in een rotte mand legt raakt het op den duur in meer of mindere mate besmet.

Deze uitzending van Zembla legde dus zeker niet voor het eerst de enorme problematiek binnen het Rotterdamse politiekorps bloot: verschillende gevallen van ernstig buitensporig politiegeweld door middel van diensthonden. Deze gruwelijke bevindingen gingen gepaard met het nieuws dat het gros van de bijtincidenten vorig jaar in onze stad plaatsvonden.

Het is de zoveelste keer dat er aan de bel wordt getrokken vanwege de Rotterdamse politie. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat verschillende agenten racistische leuzen en gewelddadige plannen deelden in een appgroep. Iets waarvan de politietop van op de hoogte was, maar pas op reageerde toen de media er ruim een jaar later met het verhaal vandoor ging. Ook in deze situatie was reeds bekend dat deze voorvallen hebben plaatsgevonden eerder dit jaar, en ook nu bleef reactie uit. Ook nu werden de daders vrijgesproken. Ook nu zijn er geen consequenties. We hebben niet de verwachting dat de korpsleiding van de Rotterdamse politie deze keer wel gaat ingrijpen en dit tot de bodem uit zal zoeken. Dat deden ze in geval van racistische agenten binnen het korps ook niet.

De grens is bereikt, de beerput moet open. Dit kan en mag niet langer.

Burgemeester Aboutaleb wil dat er in overleg met de minister van Justitie en regioburgemeesters nader wordt gesproken over de inzet van politiehonden. Hij wil ook dat politiehonden "worden afgekeurd” als ze niet gehoorzamen op een commando om een verdachte los te laten. De baas van de Rotterdamse politie, Fred Westerbeke wijst kritiek op zijn hondengeleiders in de door Zembla getoonde zaken van de hand.

Keer op keer zijn wij genoodzaakt een beroep te doen op rechtvaardigheid, en keer op keer wordt dit de slachtoffers en wat ons betreft alle inwoners van Rotterdam keihard ontzegd. De grens is bereikt, de beerput moet open. Dit kan en mag niet langer. Agenten die dergelijke misdaden begaan, dienen geen plek te hebben binnen het Rotterdamse korps.

Tegen beter weten in hopen wij te kunnen rekenen op rechtvaardigheid en daadkracht. Tegen beter weten in hopen wij dat wij niet alleen staan in onze strijd tegen politiegeweld.

Wij stellen daarom de volgende vragen aan de burgemeester.

  1. Enkele van deze misstanden hebben maanden geleden plaatsgevonden, was de burgemeester op de hoogte van deze gebeurtenissen? Zo ja, waarom is hier niets mee gedaan? Zo nee, erkent de burgemeester dan dat er onvoldoende transparantie is over misstanden bij de Rotterdamse politie?
  2. Erkent de burgemeester dat dit onderdeel is van een grote, overkoepelende problematiek met buitensporig geweld bij de Rotterdamse politie? Zo nee, hoe verklaart de burgemeester alle gebeurtenissen en patronen dan? Zo ja, wat gaat de burgemeester doen om dit daadwerkelijk te bestrijden?
  3. Erkent de burgemeester dat de politie intern te weinig doet om de problemen met buitensporig geweld adequaat tegen te gaan? Zo nee, hoe verklaart de burgemeester het voortdurende gebrek aan transparantie en consequenties rondom deze misstanden? Zo ja, wat gaat de burgemeester doen om dit probleem op te lossen?
  4. Is de burgemeester bereid om consequenties voor de betrokken agenten op te leggen, mits het politiekorps dit niet doet? Zo nee, vindt de burgemeester niet dat deze misstanden zwaar genoeg zijn om consequenties op te leggen? Zo ja, op welke termijn?
  5. Worden politiehonden in Rotterdam getraind om in auto’s te springen? Zo ja, is er regelgeving over het inzetten van politiehonden op deze manier?
  6. Zijn er cijfers over het aantal situaties waarbij burgers gewond zijn geraakt bij een arrestatie met inzet van een politiehond? Zo nee, waarom niet? Is men in dat geval bereid om op te leggen dat de politie Rotterdam alle geweldsincidenten vanaf nu wel gaat registreren?
  7. Is er een duidelijk kader om te bepalen in welke situaties politiehonden worden ingezet?
  8. Is de burgemeester het eens met de constatering dat het gebrek aan regels en protocol in de ambtsinstructie over het inzetten van politiehonden niet alleen onverantwoordelijk is, maar ook tot zeer gevaarlijke situaties leidt, zoals te zien in de aflevering van Zembla?
  9. Is de burgemeester bereid om het afschaffen van het gebruik van politiehonden te verkennen na het uitkomen van deze zorgwekkende misstanden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?