Met de zorg voor ouderen is het slecht gesteld in Rotterdam. Steeds meer ouderen hebben last van eenzaamheid. Bijna de helft van de Rotterdamse ouderen voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Dit geldt met name voor ouderen met een migratieachtergrond. Eveneens zijn migrantenouderen vaker ziek dan andere ouderen en oordelen ze minder positief over hun eigen gezondheid.
We hebben de afgelopen jaren ook binnen de ouderenzorg veel bezuinigingen en veranderingen gezien. Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen zonder dat daarbij de juiste zorg wordt ingericht. De algehele uitkleding van de zorg betekent voor verzorgingstehuizen dat sociale begeleiding wordt wegbezuinigd. De zorg is zakelijk geworden.
BIJ1 wil dat we de verantwoordelijkheid nemen om opnieuw met liefde te gaan zorgen voor onze ouderen. Er moet voldoende zorg ingezet worden voor ouderen die nog thuis wonen. Hieronder valt ook huishoudelijke hulp.
De gemeente moet niet willen besparen op de kosten, maar juist voldoende budget vrijmaken vanuit de WMO om de juiste zorg te regelen. We doen onderzoek naar welke beleidskaders de gemeente moet hanteren om kosten te besparen in de WMO.
- Ouderen die thuis willen blijven wonen krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben. De gemeente faciliteert de nodige aanpassingen aan de woning.
- Het werk van mantelzorgers moet erkend worden en geherwaardeerd, wat zich uit in een eerlijke financiële waardering voor hun werk door de gemeente.
- Ouderen verdienen naast goede zorg vooral ook contact met de samenleving. Zeker onder ouderen met een migratieachtergrond is de eenzaamheid groot. Het aanbod in de stad is vooral gericht op witte ouderen en niet op ouderen die de taal niet spreken. Daarom ondersteunen we het eerdere initiatief van zorgbuurthuizen.
- Ouderen die door de splitsing tussen WMO/WLZ tussen wal en schip dreigen te vallen, worden door gemeente en zorgorganisaties in kaart gebracht en actief geholpen. De gemeente Rotterdam moet de verantwoordelijkheid op zich nemen om deze ouderen de juiste zorg te bieden.
- Ouderen die op de wachtlijst staan voor een WLZ-instelling, zoals een verpleeghuis, dienen tijdens deze wachttijd hoogwaardige en voldoende zorg te krijgen ter overbrugging.
- De bezoeken aan 75+-ouderen worden voortgezet in Rotterdam. We verlagen die leeftijd naar 70+. Mogelijke knelpunten tijdens de bezoeken worden ingebracht aan de wijktafels om daar met de partners oplossingen te vinden.
Terug naar 'Zorgzame stad'