BIJ1 wil vechten voor bloeiende kunsten, cultuur, media en sport die een afspiegeling vormen van Rotterdam. De samenleving moet in haar volledigheid worden weerspiegeld en daarnaast toegankelijk zijn voor iedereen in de stad. Kunst en cultuur bieden inspiratie, houvast, steun, provocatie, vermaak en educatie. Kunstenaars, creatieve denkers en mensen in de (onafhankelijke) media doen belangrijk werk en moeten daarom van hun werk kunnen leven. Helaas wordt het ze moeilijk gemaakt doordat de stad in haar cultuurplan eenzijdig grote instellingen subsidieert. Tegelijkertijd jaagt het woningbeleid van de gemeente kleine initiatieven de stad uit. Zo zien we dat kleine instellingen weinig tot geen kans maken.
Het huidige Rotterdamse kunst- en cultuurbeleid is gestoeld op neoliberale en kapitalistische principes. Kunst en cultuur moeten daarbij geld opleveren en vooral veel bezoekers trekken, anders gaat er minder ondersteuning naartoe vanuit de gemeente. De blik op kunst in Rotterdam is te eenzijdig. Voor de gemeente moeten kunst en cultuur vooral groots en meeslepend zijn; zij gelooft dat ware kunst zich voornamelijk via grote instellingen manifesteert.
BIJ1 wil een systeemverandering, het Rotterdamse kunst- en cultuurbeleid moet radicaal anders. De criteria die gehanteerd worden bij het bepalen van wat kunst is en waar vervolgens financiering naartoe gaat, moeten drastisch gewijzigd worden. De huidige criteria gaan uit van een westerse kunstbeleving en een wit idee van wat kunst is. Makers van kleur lopen hier tegenaan. Zij worden pas als kunstenaars erkend als ze kunst maken die ze op de academies is aangeleerd. Zolang het huidige systeem hetzelfde blijft werken, zijn meer geld en representatie in commissies geen oplossing. Daarom wil BIJ1 een ander systeem waarbij kunst- en cultuurbeleid niet losstaat van economisch beleid, armoedebeleid, vastgoedbeleid en klimaatbeleid.
Op korte termijn betekent dit een radicale hervorming van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) als adviesorgaan voor de gemeente. Ook maken we middelen en gemeentelijk vastgoed voor kleine initiatieven beschikbaar. Op lange termijn betekent dit het loslaten van het cultuurplan als centraal financieringsinstrument en het ontwikkelen van nieuwe, decentrale ondersteunings- en financieringsinstrumenten voor culturele initiatieven in Rotterdam.
Wij steunen het manifest Cultuur Inclusief. Het manifest stelt onomwonden dat een inclusieve kunst- en cultuursector ook expliciet antiracistisch moet zijn. Ondertekend door slechts 30 van de 90 instellingen, vinden we het noodzakelijk om hier extra aandacht voor te vragen. De tijd dat zulke belangrijke onderwerpen alleen in de marge van het culturele debat bestaan ligt achter ons.
De gemeente gaat zich inzetten om lokale musea aan te moedigen om roofkunst en kunst verdiend met geld uit slavernij en uitbuiting terug te geven aan het land van herkomst. De gemeente gaat er zorg voor dragen dat er meer aandacht wordt gegeven aan de Nederlandse koloniale geschiedenis en het slavernijverleden.
Veel Rotterdammers voelen zich niet uitgenodigd door en niet welkom in de culturele voorzieningen die de gemeente nu financiert. BIJ1 maakt hierin andere keuzes en legt andere prioriteiten. De enige organisaties die gemarginaliseerde groepen in de stad daadwerkelijk bereiken, zijn organisaties die in al hun lagen vertegenwoordigers van die groepen hebben. De gemeente herkent en erkent de waarde van lokale makers en makers uit gemarginaliseerde groepen.
BIJ1 wil tot slot extra (financiële) ondersteuning aan lokale makers en initiatieven naar aanleiding van de coronapandemie. De kunst- en cultuursector en vooral kleine makers zijn hard geraakt door de pandemie. Zij verdienen extra ondersteuning om te kunnen blijven doen wat ze doen. Des te meer, omdat kunst en cultuur juist in deze tijden de nodige steun en troost kunnen bieden aan Rotterdammers.