Kansen op sport en beweging

Rotterdam is een sportstad, althans dat is hoe de gemeente naar de stad kijkt. Met drie grote voetbalclubs, de marathon en vele andere sportevenementen houdt de gemeente Rotterdam ons voor dat we veel aan sport doen. Maar de vraag is: wie profiteert er van de investeringen in sport?

Terwijl er voor topsport alle ruimte is, zijn er in veel Rotterdamse wijken te weinig mogelijkheden om te bewegen. Veel ouders kunnen een sport voor hun kinderen niet betalen en ook scholen hebben niet genoeg mogelijkheden om kinderen voldoende te laten sporten. BIJ1 vindt dat iedereen het recht heeft op voldoende, passende beweging en daar zullen we de komende jaren op in gaan zetten.

  • Het gemeentelijke sportbeleid verschuift van topsport naar breedtesport. Daarin is ook ruimte voor veilige sportmogelijkheden voor LHBTIQIA+’ers, vrouwen en mensen met een beperking.
  • We zien dat er in Rotterdam vooral nog onvoldoende sport- en bewegingsaanbod is voor ouderen en mensen met een beperking. Vanuit Sportsupport zal een onderzoek ingezet worden om onder ouderen en mensen met een beperking de sportbehoefte in kaart te brengen. Op basis van die resultaten gaan we aan de slag met het sportaanbod voor deze groepen.
  • Het is belangrijk dat er in de stad voldoende bewegingsmogelijkheden zijn. Zeker in een stad als Rotterdam, waar niet iedereen het geld heeft voor georganiseerde sport, is sporten in de buitenruimte erg populair. We zien dat de fitnesstoestellen, die buiten geplaatst zijn, goed worden gebruikt. BIJ1 wil deze op nog meer plekken in de stad zien.
  • Het Sportplaza, zoals deze in het Zuiderpark vormgegeven is, willen we in alle grote stadsparken realiseren.
  • In de stad zijn veel verschillende sportpleinen tot stand gekomen met hulp van de Cruijf- en Krajicek-foundations. Deze zijn erg belangrijk voor met name kinderen en jongeren. Maar door hun vormgeving zijn ze alleen voor bepaalde sporten geschikt. We missen in Rotterdam pleinen voor bijvoorbeeld honkbal en cricket. Deze wil BIJ1 gaan realiseren.
  • BIJ1 ziet het belang van straat en stadscultuur en blijft genoeg plekken faciliteren in de buitenruimte voor skaters, dansers en freerunners.
  • De lockdowns hebben steeds meer mensen aan het wandelen en fietsen gebracht. BIJ1 wil deze ontwikkeling stimuleren en versterken door wandelroutes uitzetten. Die routes moeten toegankelijk worden en moeten met bordjes in de stad worden aangegeven.
  • Er zijn onvoldoende binnensportlocaties in de stad beschikbaar om alle sportverenigingen en sportinitiatieven uit de wijken te huisvesten. We willen dat de gemeente het beheer van zoveel mogelijk sportlocaties overneemt, zodat er meer ruimte ontstaat voor deze sportverenigingen en -initiatieven. Gemeentelijk beheer zal ook tot een meer gelijkwaardige verdeling van die ruimte leiden. Ook willen we deze locaties gratis beschikbaar maken voor initiatieven van bewoners
  • We zien de laatste jaren steeds meer diversiteit in het sportaanbod en zien ook steeds meer bewonersinitiatieven. We vinden de Sport+ verenigingen belangrijk; dit initiatief zullen we verder stimuleren.
  • We maken meer geld vrij voor de Schoolsportvereniging en breiden deze uit naar alle scholen in Rotterdam. De Schoolsportvereniging biedt kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met sport, juist voor kinderen wiens ouders weinig geld hebben. Door samenwerking tussen scholen in de wijken ontstaat de mogelijkheid om een diversiteit aan sporten aan te bieden waardoor kinderen kunnen kiezen en leren waar hun talenten liggen.
  • Via het welzijnswerk gaan we in de wijken pleinsporten bevorderen door met regelmaat initiatieven als Thuis Op Straat (TOS) in te zetten.

Terug naar 'Zorgzame stad'