Een zorgvraag staat zelden op zich, maar maakt deel uit van een web van andere, ook niet-medische, problemen. We weten dat sociaal-economische status van invloed is op de levensverwachting van Rotterdammers. Ook weten we dat de mate waarin je jezelf gezond acht afhankelijk is van de wijk waarin je woont. De wijken waar gezondheid als slecht wordt ervaren zijn vaak ook de wijken met meer sociaal-economische kwetsbaren.
We weten dat levensstijl en voedingspatroon van invloed is op de gezondheid van mensen. Maar een gezondere levensstijl en een beter voedingspatroon zijn niet altijd mogelijk voor bewoners met minder geld.
BIJ1 wil dat elke Rotterdammer beschikt over genoeg en gezond eten. Schoolfruit is symbool geworden voor kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, maar de honger zit dieper en bedreigt de gezondheid van bewoners. Ook vormt een ongezonde leefstijl met ongezond eten en te weinig beweging een steeds groter groeiende zorg. Gezonde voeding en een ander eetpatroon zijn niet alleen cruciaal in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid, maar ook in de strijd voor de gezondheid van onze lichamen in de toekomst.
- BIJ1 vecht voor een voedselzekerheidsplan, waarmee de gemeente Rotterdam garandeert dat iedereen die in onze stad woont of verblijft altijd verzekerd is van gezond voedsel. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met: voedselbanken, supermarkten, stadslandbouwers en andere lokale aanbieders van levensmiddelen.
- We gaan voedselhulp niet meer aanbieden via voedselpakketten, maar we gaan voedsel-pinpassen en cadeaukaarten inzetten. Hiermee kunnen mensen zelf kiezen welke boodschappen ze in huis halen. Zo gaan we voedselverspilling uit voedselpakketten tegen en maken we voedselhulp inclusief. De voedselhulp gaat aangeboden worden via speciale supermarkten waar bedrijven en winkels hun overschot aan kunnen doneren. De gemeente vult dit aan tot een goed gebalanceerd aanbod.
- Bij het vaste overblijven op de scholen gaan we vanuit school een lunch aanbieden zodat alle kinderen op dagelijkse basis van gezonde producten eten.
- De gemeente gaat ecologische stadslandbouw flink stimuleren door middel van subsidies en het aantrekken van kennis. De producten hiervan worden vervolgens lokaal en betaalbaar aangeboden, om daarmee de voedselkringloop zo kort mogelijk te houden.
- De inwoners van Rotterdam worden gestimuleerd om zoveel mogelijk een plantaardig voedingspatroon aan te nemen. De gemeente geeft hierin het voorbeeld door in principe alleen nog maar veganistische maaltijden in hun kantines en op recepties te serveren. Voor mensen die om gezondheidsredenen niet veganistisch kunnen eten geldt een uitzondering.
- De gemeente gaat meer grond beschikbaar stellen voor het aanleggen van groentetuintjes door bewoners die hun eigen voedsel willen verbouwen. Met name braakliggende gebieden en stukken van parken en binnentuinen kunnen hiervoor beschikbaar komen.
- We gaan in ieder park een deel inrichten als Voedseltuin met fruitbomen en struiken.
Terug naar 'Zorgzame stad'