Onze gestelde vragen aan de wethouder over het uitvoeren van deze motie lees je hier

Recentelijk werd een motie om geen subsidie te verstrekken aan organisaties die Zwarte Pieten inzetten aangenomen door de Rotterdamse gemeenteraad. Uiteraard zijn wij als Rotterdamse politieke partij blij met deze ontwikkelingen. In de afgelopen jaren hebben we meerdere keren ingesproken bij de gemeenteraad om in Rotterdam een sinterklaasfeest vrij van racisme en voor alle kinderen mogelijk te maken.

Vorig jaar hebben we Rotterdammers gevraagd ons te melden waar Zwarte Piet nog werd ingezet. Rotterdammers kwamen deze karikatuur tegen op scholen, in speeltuinen, in buurthuizen, bij sportverenigingen en in gemeentelijke locaties. Dit jaar zou de racistische karikatuur dus op veel plekken niet meer gezien moeten worden, omdat de gemeenteraad heeft besloten om geen subsidie meer te verstrekken aan organisaties die zich toch inlaten met racisme door gebruik maken van Zwarte pieten tijdens de Sinterklaasviering of intocht.

Het is een motie waar veel activisten in Rotterdam lang en hard voor hebben gestreden. Een erkenning van het feit dat Rotterdam een inclusieve stad is, waarin geen plek is voor racisme. Al helemaal niet tijdens een kinderfeest. Nu is het belangrijk dat deze motie ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.

We beseffen ons dat een belangrijk deel van de gemeentelijke aandacht uitgaat naar het beschermen van Rotterdammers tegen COVID-19 en dat mede daardoor veel Sinterklaasfeesten- en intochten niet door zullen gaan. We gaan er echter van uit dat er toch (in aangepaste vorm) Sinterklaasfeesten zullen zijn.

Rotterdam BIJ1 roept de wethouder dan ook op om deze motie actief uit te gaan voeren en wil een aantal vragen voorleggen om te zien hoe het staat met de uitvoering hiervan. Want het van is groot belang dat we toezien op de uitvoering die gegeven gaat worden aan deze motie. Helaas weten wij uit ervaring dat dit college geen overtuigende geschiedenis heeft als het gaat om daadwerkelijk optreden tegen racisme. Juist daarom wil Rotterdam BIJ1 de gemeenteraad ook oproepen om toezicht te houden op deze motie en het tegengaan van racisme in onze stad.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Ander nieuws:

BIJ1-kleurenbalk